Biodanza betekent letterlijk het leven dansen. ‘Bios’ komt uit het Grieks en betekent leven en ‘danza’ is dans. Het is een combinatie van bewegen, dansen, muziek, contact en ervaren. Dansen vanuit je hart zonder dat je pasjes hoeft te leren.

Het is een uniek systeem
Ontwikkeld in de jaren ’60 door Rolando Toro Araneda, professor in de psychologie en medisch antropoloog.

Rolando Toro
Rolando Toro

Biodanza gaat over
Voelen, ervaren, uit je hoofd gaan en in je lijf zakken. Het gaat niet over mooi dansen, niet over techniek en niet over goed en fout. Je danst op jouw eigen unieke manier, binnen jouw eigen mogelijkheden. Je eigen dans, vanuit jouw gevoel waarbij de muziek helpt om er helemaal in te gaan.

Het is een krachtige ervaringsgerichte methode
Bedoelt voor persoonlijke groei en het versterken van de gezonde delen van de mens; levenslust, levenskracht en levensvreugde. Biodanza gaat over  vitaliteit, ontspanning, plezier, gezondheid, verbondenheid, creativiteit en eigenwaarde.

Het brengt je niet alleen letterlijk in beweging maar het brengt ook een verandering op gang. Door wekelijks te dansen in een vaste groep ontstaat er vertrouwen en veiligheid, waardoor je steeds meer jezelf kunt zijn. Herontdekken wie je werkelijk bent en wat goed voor je is.

Dansen is net als eten een fysieke oerbehoefte
Het doet wonderen voor je lichaam en geest. Bewegen op het ritme van muziek zit diep in onze natuur. Lang voor de ontwikkeling van taal was dans het communicatiemiddel van onze voorouders. Dansen was een vast onderdeel van het alledaagse leven om onze emoties te uiten. Maar we zijn in onze cultuur niet meer gewend om lijfelijk bezig te zijn en leven vooral vanuit ons hoofd.

Biodanza, bewegen op muziek is vooral je hoofd tot rust brengen, loslaten en weer in contact komen met jezelf en anderen. Maar het allerbelangrijkste is, samen plezier beleven!!

Effecten

      Biodanza heeft een zeer diepe werking !!

*  het heeft een positief effect op je gezondheid
*  je krijgt meer energie
*  het bevordert je zelfvertrouwen
* je kunt meer genieten
* het werkt stress verlagend
* er ontstaat meer balans tussen lichaam en geest

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat Biodanza een positieve invloed heeft op het immuunsysteem en algemeen welzijn.

‘Je moed en je verlangen om te leven nemen toe. Je relatie met je partner, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt meer toegang tot liefde. Je creatieve vermogens nemen toe. Je hebt meer energie voor je werk en je studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen.‘ Rolando Toro

 

Ontstaan

Biodanza is ontwikkeld door Rolando Toro Araneda (1924-2010) Hij is geboren in Chili en was psycholoog, medisch antropoloog, en hoogleraar aan de Universiteit van Santiago.

Nadat hij getuige was geweest van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog en de atoombom op Hiroshima was hij op zoek naar een manier om de mensheid vooruit te helpen.

”Ik was geïnteresseerd in het creëren van een systeem om de vreugde van het leven te stimuleren, om de integratie tussen geest en lichaam te verbeteren en om de band tussen mensen te versterken”.

Tussen 1966 en 1973 begon hij met de ontwikkeling van een systeem wat hij later Biodanza heeft genoemd. Inmiddels heeft het zich wereldwijd verspreid. Tot het einde van zijn leven is hij actief geweest in het verder onderzoeken en blijven ontwikkelen van het systeem. Hij noemde Biodanza ook wel ‘de nieuwe pedagogie van de levenskunst’.